Rozhovor s legionářem- David Rozehnal, hráč Lille OSC- 1.díl - Sigma United
Sigma Fans ®

13.05.2024, 2 lidé online

    | registrovat

Rozhovor s legionářem- David Rozehnal, hráč Lille OSC- 1.díl

Rozhovor s legionářem- David Rozehnal, hráč Lille OSC- 1.díl
David Rozehna(*1980), odchovanec Sigmy, odešel na svoje první zahraniční angažmá už ve svých 23 letech.Do kádru áčka Sigmy nakoukl poprvé už na podzim roku 1999 za trenéra Matušky, první šanci v ligovém zápase mu pak dal trenér Petr Žemlík. Tenkrát v týmu působili hráči jako Martin Kotůlek, Michal Kovář, Olda Machala, Pepa Mucha, Standa Vlček. Tyto hráč doplňovali tehdy ještě velmi mladí a velmi talentovaní Marek Heinz, Kováč, Ujfaluši a Urbánek. Zhruba necelé dvě sezóny Davidovi trvalo než se pevně usadil v základní sestavě a v jarní části sezóny 2000/2001 se mu to povedlo a podílel se na zisku 3.místa v lize. To už bylo pod trenérem Kalvodou. Přestože se od sezóny 2001/2002 trenéři střídali jak na běžícím pásu(postupně se za dvě sezóny vystřídali Kalvoda, Vaďura, Páník, Kotrba a nakonec Uličný), David už svoje místo v základu nepustil. Po sezóně 2002/2003 odešel do belgického Club Brugge za jiným olomouckým hráčem Markem Špilárem.
Tím se nastartovala jeho bohatá a úspěšná zahraniční kariéra v evropských klubech, vystřídal postupně Paris Saint Germaine, Newcastle United, SS Lazio, Hamburger SV a nyní se natrvalo usadil v Lille OSC, kde má smlouvu ještě na dva a půl roku.
Od roku 2004 do roku 2009 pravidelně reprezentoval, odehrál 60 reprezentačních zápasů a zúčastnil se EURA 2004 a 2008 a MS 2006. Je mistrem Evropy hráčů do 21 let, hrál Ligu mistrů a vyhrál ligové poháry i tituly.
Na svátky přijel z Francie domů a my jsme si s ním dali schůzku a popovídali si s ním o jeho kariéře i budoucnosti. David je velký sympaťák. Nejen, že s námi strávil moře času, ale také nám předal svůj dres Lille OSC s číslem 14, který podepsal. Tento dres naše sdružení s jeho svolením dá opět do internetové aukce a výtěžek bude použit na výjezdy našich členů na zápasy Sigmy.
Za Sigma United si s ním povídali Tomáš Vaida, Honza Zlámal a Petr Hořák, který se také vyznamenal jako chůva mladého Rozehnala, Davidova syna, který byl s ním.

Davide, mohl by si nám představit město Lille?
Říkají, že centrum města má zhruba 100, 150 tis. obyvatel, ale s blízkým okolím je to zhruba milión obyvatel. Ale vlastní město je jako Olomouc. Hodně historický centrum, starý domy, je to tam kouzelný. Jak říkám, malý město, ale mě se líbí hodně.

Co návštěvy na fotbal a jaký tam mají stadion?
Stadion máme bohužel starý, ale už se nám staví nový,což je supr a od nové sezóny by měl být hotový. Měla by být kapacita 50 nebo 55 tis. lidí, což není moc, ale na to malý město je to dostačující. A už se těším, protože momentálně hrajeme na bývalém ragbyovém stadionu, s atletickou dráhou, otevřený, takovej jak byl náš bývalý Spartakiádní stadion s tribunama. Takže je to takový nefotbalový, ale chodí tam plno lidí, skoro na každej zápas je plno, tam to je zhruba 20 tisíc lidí, což je hezký, ale není to takovej ten anglickej styl, takže ta atmosféra tam někdy bývá normální, nefotbalová.

A co tvoje rodina, manželka, je tam spokojená?
Teďka jo. Minulej rok to bylo horší, bydleli jsme na pronajatým bytě. Mladej už chodí druhej rok do školky, manželka na francouzštinu, takže jo, jsme spokojení. Ale není to samozřejmě jak doma, v Olomouci, tady máš babičky , dědy, máš hlídání a můžeš si vyrazit, s kamarádka. Jo, ale máme tam čím dál víc přátel, chodíme na večeře se spoluhráčema. Ale je to dobrý.

Teď v létě si podepisoval smlouvu na tři roky, že?
Jo ,jo.

Tak to bys tam mohl vydržet, co?
Jo, určitě, do konce smlouvy to tam vydržím.

Když se díváme na tabulku, jste po podzimu třetí, jak dopadlo hodnocení roku?
Chtěli jsme výš, mohli jsme být výš, mohli jsme být druzí, jsme třetí. Poztráceli jsme ale úplně zbytečně 4 body a mohli jsme být stejně bodově s Paříží. Ale myslím si, že tam vládne spokojenost. Bojovali jsme v Champions League o postup, chtěli jsme hrát i na jaře, ale nakonec jsme nezískali ani Evropskou ligu, ale skončili jsme ve skupině 4., ve skupině, která byla hratelná. Měli jsme tam Inter Milán, CSKA Moskva a Trabzospor, ale skončili jsme poslední. Což si myslím, že je největší zklamání téhle podzimní části sezóny. Ale co se týče roku 2011, velká spokojenost.

Chtěl jsem se tě zeptat na tvého spoluhráče Edena Hazarda.
Jo, je to mladej klučina, 20 let, minulou sezónu šel fotbalově hodně napřed, je hodně dobrej, ví to o sobě, ale nedává to na sobě znát. Ne jak v Česku, když se objeví hráč, tak lítá v oblacích. Ale on bude ještě lepší, až přestoupí a on určitě přestoupí. Doufám, že ne teďka v zimě, ale v létě určitě půjde. Je to belgičan, ale už byl v Akademii v Lille, ale vykopal se, a už se o něj zajímají velkokluby a Lille za něj chce 50 mil. Euro. Troufám si říct, že když mu vydrží forma, tak to za něj někdo dá. Protože je fakt dobrej.

Jaká je teďka tvoje pozice v klubu. Myslím si, že tam jsem jako třetí stoper.
Tak já vím, jaká je moje pozice v týmu, pochopil jsme že trenér preferuje ty dva sopery přede mnou. Já to taky tak beru, už jsem taky starší, tak už nikam neutíkám. Kdybych měl 20, tak už možná dávno mám sbaleno, ale už nikam nespěchám. Sice hrávám, nehrávám, ale jsem spokojenej. S ligou, s pohárama, s Champions league jsem na podzim odehrál 16 zápasů. Takže jsem spokojenej, byl bych samozřejmě spokojenější, kdybych odehrál všechny zápasy, kdybych byl číslo jedna nebo dva, ale už to nějak neřeším.

Pokračování příště - o spoluhráčích, o minulých štacích, o repre, o Bílkovi a taky o Sigmě. Máte se na co těšit.
zapsal Tomáš Vaida

Související články

Autor: Tomáš Vaida | Vydáno dne 05.01.2012
Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Přehled komentářů

novinky

13.11.2019 - Zlín - Sigma - 1:0 -

Sigma prohrála se slabým Zlínem a balancuje na hraně skupiny o sestup. 

Sestava: Buchta-Hála (80.Zahradníček),Zima,Beneš,Jemelka-Pablo (72.Texl),Zmrzlý,Houska,Falta-Plšek (57.Chytil)-Yunis

04.11.2019 - SIGMA - Boleslav-2:2-

Škoda dobře rozehraného zápasu. Nemusíme ale smutnit, kdyby naši kluci hráli pořád tak, nemáme strach o posun nahoru. 

Branky: Plšek, Beneš - Fulnek, Budínský

Diváci: 2406

Sestava: Buchta-Hála (80.Sladký),Beneš,Jemelka,Kerbr-Greššák,Houska-Pablo (65.Falta),Plšek,Pilař(67.Texl)-Yunis

31.10.2019 - MOLL CUP: Sigma-Dukla-4:0-

Branky: Houska, 2x Pilař, Yunis

Sestava: Mandous - Sladký,Zima,Jemelka,Vepřek - Greššák,Pablo (46.Texl) - Zahradníček (70.Látal),Houska (64.Zmrzlý),Pilař - Yunis

archiv novinek

žebříček tipovačky

1. pany 105 b.
1. pepa001 105 b.
2. michal01 103 b.
3. Pingpongac 102 b.
4. mili72 96 b.
5. MatejK. 95 b.
6. Lubos.k 93 b.
7. hunjan 92 b.
8. tlaci 81 b.
9. vasekpatak84 77 b.

© 2015 sigmaunited.cz a weboveprezentace.com